Te weinig aandacht voor aandoeningen bij vrouwen kost de samenleving miljarden - kan het eens afgelopen zijn met 'vrouwenkwaaltjes' bagatelliseren?
Hevige menstruatiepijn, overgangsklachten, bekkenbodemproblemen: bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met één of meerdere van dit soort 'vrouwspecifieke aandoeningen'. Toch is hier in de gezondheidszorg te weinig aandacht voor, blijkt uit nieuw onderzoek in handen van Nieuwsuur. En dat kost de maatschappij miljarden.
Ruim de helft van de bevolking
In Nederland wonen ruim 8,8 miljoen vrouwen, iets meer dan het aantal mannen. "Als ruim de helft van de bevolking met dit soort aandoeningen te maken krijgt, zou het een no-brainer moeten zijn dat daar meer aandacht voor komt", stelt Astrid Vollebregt, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis. Samen met hoogleraar en gynaecoloog Judith Huirne (Amsterdam UMC) is zij initiatiefnemer van een groot onderzoek naar de maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen.
Enorme impact op de samenleving
Voor het eerst hebben zij in kaart gebracht waar de kennisachterstanden zitten, wat de impact van dit soort aandoeningen is op vrouwen en wat het de maatschappij kost. Dat deden ze namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), in samenwerking met huisartsen, seksuologen, zorgeconomen, medisch specialisten en vrouwenorganisatie WOMEN Inc.
De belangrijkste conclusies: het gaat bijna elke vrouw aan, het taboe op dit soort aandoeningen is groot, de impact op de levenskwaliteit van vrouwen is ingrijpend en de maatschappelijke kosten zijn veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen.
'Vrouwenkwaaltjes'
Te vaak worden gezondheidsklachten die gepaard gaan met dit soort aandoeningen afgedaan als "vrouwenkwaaltjes die erbij horen", zeggen de onderzoekers. "Dit zit heel diepgeworteld bij zowel vrouwen als bij zorgverleners", zegt Huirne.
En dat kan grote gevolgen hebben. Want het merendeel van die klachten, zo stellen de gynaecologen, zíjn niet normaal en zouden met een vroege diagnose en een juiste behandeling kunnen worden verholpen. Huirne: "Hoe eerder je het opspoort, hoe beter je onherstelbare schade kunt voorkomen."
Genderblindheid
"Er is sprake van 'genderblindheid' die heel diepgeworteld is in de gezondheidszorg", zegt emeritus hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen aan het RadboudUmc Toine Lagro-Janssen. "Dat leidt tot een gebrek aan kennis over gynaecologische aandoeningen, maar je ziet dit ook bij andere ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziektes. In medisch onderzoek worden de verschillen tussen mannen en vrouwen vaak over het hoofd gezien."
"Dit komt onder andere doordat de medische wetenschap uitgaat van het 'neutrale lichaam', oftewel biologische gelijkheid. Maar processen in vrouwen- en mannenlichamen zijn niet hetzelfde. Vanwege de bestaande maatschappelijke genderongelijkheid is het mannenlichaam de norm en het vrouwenlichaam afwijkend. Door deze blinde vlek is er nog altijd te weinig kennis over het vrouwenlichaam."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images