De remmen gaan meteen los en je wilt méér…
Je eet op zich best gezond, maar zoals elk mens heb je wel eens een etentje of een moment dat het vette hap wordt. Gebeurt dat een enkele keer per maand, dan is dat geen probleem. Eet je echter een week vrijwel alleen maar pizza, donuts, ijs, hamburgers, frites, falafel of andere iets te lekker, maar ongezonde dingen, dan wordt het al een stuk moeilijker om weer terug te schakelen op je gezonde gewoontes.
Hoe zit dat? Studies toonden al aan dat het nuttigen van junkfood een verstrekkend effect heeft op het brein van proefdieren. Zo bleek hun hippocampus – een hersengebied dat van belang is voor het geheugen én helpt om de eetlust te reguleren – door de consumptie van junkfood minder goed te functioneren. Een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Royal Society Open Science, toont nu aan dat junkfood datzelfde effect heeft op het brein van mensen. En dat treedt al op na een week ongezond voedsel.
Onderzoekers verzamelden studenten met een gezond gewicht en verdeelden ze in twee groepen. De ene groep werd gedurende een week op een dieet gezet dat rijk was aan verzadigd vet en toegevoegde suikers. Zo aten ze met het ontbijt bijvoorbeeld Belgische wafels en kregen ze geld om fastfood-maaltijden te kopen. De tweede groep studenten deed dienst als controlegroep en kreeg op twee dagen een ontbijt voorgeschoteld dat weinig verzadigd vet en toevoegde suikers bevatte. Op de overige dagen moesten ze hun normale dieet aanhouden.
Uit tests bleek dat het geheugen van mensen die een week lang ongezond aten, enigszins verslechterde. Daarnaast vroegen de onderzoekers de proefpersonen voor en na de maaltijd in hoeverre ze naar het voedsel dat ze zouden krijgen of hadden gekregen, verlangden. Degenen die junkfood aten verlangden zelfs nadat ze net hadden gegeten naar meer. Aangezien de mate waarin het geheugen van de junkfood-eters achteruitging overeenkomt met de mate waarin hun verlangen naar junkfood toenam, gaan de onderzoekers ervan uit dat beide effecten te herleiden zijn naar de hippocampus. Het hersengebied dat, zoals eerder gezegd, van belang is voor het geheugen én helpt om de eetlust te reguleren.
Volgens de onderzoekers herinneren we ons bij het zien van lekkere, ongezonde dingen – zoals patat of taart of Belgische wafels – hoe lekker ze zijn. Wanneer we verzadigd zijn, onderdrukt de hippocampus die herinneringen en dus het verlangen om dat voedsel te nuttigen. Bij de proefpersonen die een week lang junkfood nuttigden, leek de hippocampus minder goed te gaan functioneren, waardoor hun eetlust na het nuttigen van voedsel niet onderdrukt werd en ze waarschijnlijk sterker geneigd waren om door te blijven eten, verzadigd of niet.
Het verklaart voor een deel waarom het zo moeilijk is te stoppen met ongezond eten: de rem gaat er als het ware af. Er is ook goed nieuws, want het effect is deels omkeerbaar. Nadat de junkfoodeters drie weken normaal en gezond hadden gegeten, was hun geheugen weer op peil. Hoe het met het beheersen van de lekkere trek zit, meldt het onderzoek niet…
Foto © iStock, met dank aan Scientias
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in