Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Volop kunst en cultuur met een roze randje (plús een nu al veelbesproken documentaire)

Om te onderstrepen dat de jaarlijkse Gay Pride te Amsterdam meer is dan alleen de vrolijke Canal Parade vol blote billen, wordt deze zomer op cultureel gebied weer van alles georganiseerd in onze hoofdstad. Onder de titel ‘Arts and Culture’ worden tal van tentoonstellingen, toneelstukken en lezin...

Volop kunst en cultuur met een roze randje (plús een nu al veelbesproken documentaire)

Om te onderstrepen dat de jaarlijkse Gay Pride te Amsterdam meer is dan alleen de vrolijke Canal Parade vol blote billen, wordt deze zomer op cultureel gebied weer van alles georganiseerd in onze hoofdstad. Onder de titel ‘Arts and Culture’ worden tal van tentoonstellingen, toneelstukken en lezingen geprogrammeerd. Alle voorzien van een roze randje, maar zeker ook interessant voor kunstzinnige níet-LHBT'ers.

Zo  zijn er deze week in het Rijksmuseum bijvoorbeeld speciale ‘roze’ rondleidingen, tijdens welke de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland verteld wordt aan de hand van kunstwerken door de eeuwen heen.

Theater

In het ITA (Internationaal Theater Amsterdam, voorheen de Stadsschouwburg) zijn tot 4 augustus twee interessante themavoorstellingen te zien, Small Town Boy en Fun Home

Fun Home

In Fun Home(van toneelgroep Opus One) volgen we het intense verhaal van Alison, een jonge Amerikaanse vrouw, die, nadat zij ontdekt lesbisch te zijn, steun zoekt bij haar vader. Zij stuit daarbij op een muur van verzet. Gaandeweg wordt duidelijk waarom haar vader zo afwijzend reageert: hij blijkt zélf homoseksueel te zijn, maar is zijn gehele leven lang in de kast gebleven. De hoofdrollen in deze aangrijpende musical worden vertolkt door Marjolein Keuning (Maxime Sanders in GTST) en René van Wegberg (die vorig jaar een Musical Award ontving voor haar prachtrol als Liesbeth List in de gelijknamige biografische productie). Bijzonder aan deze voorstelling is dat Alison wordt geportretteerd op drie verschillende leeftijden: als kind, tiener en volwassen vrouw.  Er doen dus ook kinderen mee aan deze productie, hetgeen de musical ondanks het zware thema toch toegankelijk maakt voor meerdere leeftijden.

Small Town Boy

In Small Town Boyvan toneelgroep Oostpool, dat losjes is gebaseerd op de beroemde hit van Bronski Beat, draait het om een plattelandsjongen die zich, als ontluikend homoseksueel, niet herkent in de wereld rondom hem. Een vertrek naar de grote stad is onvermijdelijk, maar eenmaal in de metropool blijkt het leven vol seksuele en politieke vrijheden toch complexer dan verwacht. De hoofdrol in deze voorstelling, die speciaal voor de Gay Pride voor het eerst te zien is in Nederland, wordt gespeeld door Rick Paul van Mulligen, bekend van o.a. Taal is zeg maar echt mijn ding, A’dam-E.V.A. en De grote improvisatieshow. Er zijn nog kaartjes te koop voor zaterdag!

Na afloop van de voorstellingen organiseert ITA discussiebijeenkomsten, tijdens welke homo-gerelateerde onderwerpen worden besproken: activisme (vanavond), Pride (morgen) en rolpatronen(overmorgen). Deze discussies zullen worden geleid door fotomodel/transgender Valentijn de Hingh. Behalve de acteurs uit beide toneelproducties zullen ook bekende LHBT'ers aanschuiven. En uiteraard kunnen ook bezoekers deelnemen aan de gesprekken.

Fotografie

Ook bijzonder is de expositie van het werk van fotograaf Remsen Wolff. Deze man, die zelf gedurende zijn leven worstelde met zijn genderidentiteit, maakte begin jaren negentig rond de 200.000 foto’s van travestieten en transgenders in Amsterdam en New York. Zijn archief is pas onlangs ontdekt en een selectie daarvan wordt nu voor het eerst tentoongesteld tijdens de Gay Pride (in museum OSCAM).

De Melkweg brengt de expositie Eyes on Robert, waarin nieuw werk tentoon wordt gesteld van hedendaagse fotografen die zich speciaal voor deze Pride hebben laten beïnvloeden door de foto’s van de legendarische Robert Mapplethorpe, ooit partner van zangeres Patti Smith. Hij verlegde eind jaren zeventig/begin jaren tachtig grenzen met zijn fotografie die taboedoorbrekend was op het gebied van seksualiteit.

Documentaire

In Pisnicht: The Movie zoekt Nicolaas Veel uit hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit. Hij staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen. Nicolaas praat met homo’s uit alle uithoeken van het land en reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien. Ook gaat hij in gesprek met Matthew Todd, schrijver van het boek Straight Jacket, over wat het betekent om als kind al als ‘anders’, ‘minder’ of ‘vies’ bestempeld te worden. Hoe is het om als gay op te groeien in een heterowereld? En als je dat weet, hoe kijk je dan aan tegen homograppen?

Donderdag om 21.00 uur op NPO 3

Beeld: Massonstock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in