Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pro-age expert Wies Verbeek over gezond ouder worden: 'Ik wil over 20 jaar nog leuke dingen kunnen doen'

Pro-age expert en gezondheidsjournalist Wies Verbeek wil 'n Beetje Leuk Ouder Worden en schreef er praktisch boek over, boordevol tips.

Pro-age expert Wies Verbeek over gezond ouder worden: 'Ik wil over 20 jaar nog leuke dingen kunnen doen'

Ze schreef er een dijk van een boek over, vol praktische tips!

Pro-age expert en gezondheidsjournalist Wies Verbeek schrijft voor Nouveau al jaren over 'n Beetje Leuk Ouder Worden en heeft al haar opgedane kennis nu verzameld in een boek.

Als healthy aging-journalist interviewde ze meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts met vragen als: waarom slapen we minder goed als we ouder worden? En hoe kunnen we die slaap verbeteren? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Welke oefening is het beste voor je botten? Kan hormoonsuppletie bijdragen aan een beter seksleven? Ze dompelde zich daarnaast onder in de vakliteratuur en bracht de beste tips samen in haar nieuwe boek, veelal voorzien van haar eigen ervaringen.

Wat betekent leuk ouder worden voor haar? "Dat je de dingen kunt blijven doen die je graag doet. Dat je geestelijk en lichamelijk goed in je vel zit en dat je kunt meedraaien in de maatschappij. Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit."

Ze benadrukt dat het niet gaat om jong willen zijn: "Eenmaal boven de vijftig is het qua uiterlijk dweilen met de kraan open, je kunt wel aan het stutten blijven. Maar ik wil wel zo lang mogelijk fit en gezond blijven en over twintig jaar nog leuke dingen kunnen doen."

In de Nouveau die NU in de winkel ligt meer over Wies en een beetje leuk ouder worden! 

De manier waarop je tegen ouder worden aankijkt, is belangrijk, volgens Verbeek: "Als je denkt dat oud zijn vervelend is en met beperkingen komt, ga je je er ook naar gedragen. Ik heb geleerd om zulke gedachten om te buigen. Door bijvoorbeeld geen dingen te zeggen als ‘hier ben ik veel te oud voor.’ Je kunt nog heel veel als je ouder wordt."

Nog een gouden tip? "Neuropsycholoog Sophia Kramer vertelde me dat het heel belangrijk is om op tijd aan een hoortoestel te beginnen, wil je de kans op dementie en cognitieve achteruitgang verkleinen. Zelfs mild gehoorverlies kan leiden tot het verlies van cognitieve vaardigheden, omdat je bijvoorbeeld niet goed deel kunt nemen aan gesprekken. Je hersenen actief houden, door onder andere sociale activiteiten, is essentieel om dementie te voorkomen. Iemand met licht gehoorverlies (tot 40 decibel) heeft twee keer zo’n grote kans om dement te worden als iemand zonder gehoorverlies. Dus ik raad iedereen die weleens denkt minder goed te kunnen horen aan om een bezoekje te brengen aan de huisarts of audicien."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in