Wedden dat je de komende dagen een (paas)eitje wegtikt? En daar is niets mis mee, al wekt het toch wat vragen op, qua paashaas en eieren.
Waarom zijn eieren opeens zo duur?
Eieren zijn in een jaar tijd ruim een kwart duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder. In Europese Unie bedroeg de prijsstijging gemiddeld dik 31 procent en Amerikanen moesten ruim 55 procent meer betalen voor eieren. Hiermee zijn eieren veel sterker in prijs gestegen dan boodschappen in het algemeen.
De hogere prijzen komen vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast is het aanbod van eieren momenteel kleiner door de vogelgriep, wat volgens het CBS eveneens de prijs raakt. Mocht je een boerderijwinkel in de buurt hebben, dan is het de moeite waard om te kijken of ze daar eitjes verkopen: supervers en vaak nog goedkoper ook.
Moet je eieren in de koelkast bewaren of niet?
In de winkel staan ze meestal ongekoeld in het schap, maar voor de beste houdbaarheid kun je eieren thuis beter vrij koud bewaren. Zo wordt de groei van bacteriën geremd. In hun eigen doosjes in de koelkast, dus (en de koelkast staat op 4 graden). Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Maar waarom staan ze in de winkel dan ongekoeld?
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer eieren vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Zijn eieren gezond?
Ja, eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten: 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Maar het cholesterolgehalte dan?
Oud en slecht onderzoek, inmiddels helemaal achterhaald. Het klopt dat eieren rijk aan cholesterol zijn. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed, maar dat is geen reden om ze te laten staan. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Wat zijn de kooktijden voor een ei?
Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Zorg dat de eieren half onder water staan en draai eenmaal aan de kook de warmtebron terug om te voorkomen dat de eieren stukkoken.
- Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.
- Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
- Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces.
Hoe pocheer ik een ei?
Liefhebbers vinden dat een gepocheerd ei romiger en smeuïger smaakt. Het is net zoiets als het verschil tussen roerei en een omelet: de een maakt het niets uit, de ander heeft een specifieke voorkeur.
Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?
Er is geen verschil in smaak en witte en bruine eieren hebben dezelfde bouwstoffen. Een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een kip met rode oorlellen bruine eieren legt. Het enige verschil kan het formaat zijn. Bruine kippen zijn over het algemeen iets groter en leggen ook iets grotere eieren.
Hoe check ik of een ei vers is?
Leg het in een kom of een groot glas koud water. Eieren hebben een klein gedeelte dat met lucht gevuld is: de luchtkamer. Na verloop van tijd komt er steeds meer lucht door de poreuze eierschaal heen het ei in. De luchtkamer wordt dan groter, waardoor het ei beter blijft drijven. Als een ei echt boven komt drijven, heb je een oudje te pakken dat je beter niet meer kunt eten.
Wat betekenen de codes op eieren?
Op de doosjes van eieren staan namen, zoals ‘biologisch’, ‘vrije-uitloop’ en ‘scharrel’. Deze aanduidingen zijn wettelijk geregeld en gaan gepaard met een stempel op de eieren: de eicode.
De eicodes geven aan hoe een kip geleefd heeft. Binnen één code kunnen er wel verschillen zijn. Bijvoorbeeld onder code 2 vallen scharreleieren en rondeeleieren. Deze hebben andere regels voor dierenwelzijn.
Een voorbeeld van een eicode is: 2-NL-45146 01. De 2 geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Er kan ook een 0, 1 of 3 opstaan.
0= biologische ei
1= vrije-uitloopei of grasei
2= scharrelei of rondeel
3= koloniehuisvesting. Dit nummer zal je niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Dit was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is vanaf 2012 verboden.
NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.
Hoeveel calorieën bevat een paaseitje?
In een eitje van 8 gram zitten gemiddeld 45 calorieën, die met nootachtige vulling gaan richting de 55 calorieën. Een gewoon paaseitje verbrand je met 4 minuten hardlopen, 5 minuten flink fietsen of tien minuten wandelen.
Wat hebben Pasen en eieren met elkaar te maken?
Er bestaat een christelijke uitleg voor de oorsprong van paaseieren. Het heeft alles te maken met de vasten, de periode waarin christenen 40 dagen lang geen snoep, niet al te veel vlees, én geen eieren mochten eten. Na de vasten zouden er altijd eieren in overvloed zijn geweest. Zo zou de traditie ontstaan zijn om met Pasen de overschot op te eten, die de paasklokken of de paashaas kwam brengen. Vermoedelijk gaat de geschiedenis van het paasei overigens verder terug: bij de Germanen stond het ei al symbool voor vruchtbaarheid en voorjaar, het christendom heeft daar met de herrijzenis van Jezus Christus handig op ingehaakt.
Sinds wanneer worden eieren geverfd?
Eieren zijn zoals gezegd al eeuwen een symbool voor vruchtbaarheid en zijn daarmee gekoppeld aan de lente. Volgens sommige bronnen verven mensen al duizenden jaren eieren met de komst van het lenteseizoen. In wat nu Iran is, gebeurde dit tijdens het feest Noroez, het Iraanse nieuwjaar dat in de lente valt.
Waarom is de paashaas zo druk met eieren?
Je zou verwachten dat een paaskip beter bij eieren past dan een haas, maar ook de paashaas heeft een Germaans linkje. Die komt voor in een volksverhaal van de Teutonen - een Germaanse stam - over Ostara / Ēostre. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid. Heel veel bewijs is hier overigens niet voor, ga er maar vanuit dat de paashaas is voortgekomen uit geloof, bijgeloof, traditie en folklore.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images