Maar waar hebben we het dan eigenlijk over?
Ondanks talloze campagnes liggen we nog teveel en te lang in de zon. Daarom moeten er meer schaduwplekken komen en op veel meer openbare plaatsen moet gratis zonnebrandcrème worden verstrekt.
Dat staat in het Nationaal Actieplan Huidkanker van de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland, een samenwerking van onder andere de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom om het aantal huidkankergevallen terug te dringen.
Volgens de verenigingen en organisaties gaat het bij alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland in 52 procent van de gevallen om huidkanker, terwijl deze vorm van kanker meestal te voorkomen is.
Dat kan met de inmiddels wel bekende maatregelen:
- Blijf tussen 12:00 en 15:00 uit de zon (11:00 en 16:00 is nog beter)
- Smeer met een hoge beschermingsfactor en ververs die elke twee uur
- Voorkom dat je verbrandt: als de huid rood wordt, ben je eigenlijk al te laat
- Draag een hoed, draag een shirt, draag een zonnebril
- Niet naar de zonnebank
UV-beschermende kleren
Daarbij komt nu het advies om op heel zonnige dagen UV-werende kleding te dragen. Niet alle kleding beschermt namelijk even goed tegen uv-straling. Het hangt onder andere af van de dikte, de vezel en de vochtigheid van de stof.
UV-werende kleding beschermt de huid het beste tegen UV-straling, met een bescherming van gemiddeld rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt. Je bent zo extra goed beschermd. Het maakt deze kleding een belangrijke aanvulling op het smeren met zonnebrand en het opzoeken van de schaduw. Er werd destijds om Nigella Lawson's look gelachen, maar eigenlijk was ze heel goed bezig in de felle zon van Bondi Beach.
Werkt het echt? Ja: een gewoon wit T-shirt beschermt je huid vergelijkbaar met zonnebrandfactor 10, terwijl met UV-kleding tot wel 98% van de UVA en UVB-straling wordt tegengehouden. Bovendien hoef je je bedekte huid niet in te smeren, ook best handig.
Ode aan kunststof
Afhankelijk van de soort stof, beschermt kleding je beter of juist minder goed tegen UV-straling. Natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermen je minder goed tegen UV-straling. Synthetische materialen, zoals elastaan, polyamide en polyester beschermen je beter tegen UV-straling. In zwemkleding zitten daarom vaak synthetische materialen.
Liever donker dan licht
Kleurstoffen of UV-filters kunnen je kleding nog meer beschermen tegen de zon. Zo beschermt donkere kleding je huid beter. En titaniumdioxide en zinkoxide zijn veelgebruikte UV-filters in kleding. In nieuwe UV-beschermende kleding zitten soms nog achtergebleven chemische stoffen. Was je kleding daarom altijd volgens de aanwijzingen op het label voor je het aantrekt.
Hier let je op bij aanschaf
- Het materiaal: synthetische materialen beschermen beter dan natuurlijke materialen.
- Hoe dichter je kleding is geweven of gebreid, hoe beter het je zal beschermen.
- Is je kleding droog of nat? Natte kleding beschermt je minder goed.
- Hoe strak zit het om je lichaam? Losse kleding beschermt over het algemeen beter. Strakke kleding rekt zich uit, waardoor de stof dunner is.
- Welke kleur heeft je kleding? Kleding met donkere kleuren beschermen je meestal beter dan kleding met lichtere kleuren.
Kleding met een SPF-label
Als een kledingstuk je tegen UV-straling beschermt staat dit specifiek op het etiket vermeld. Je ziet dit aan de Ultraviolet Protection Factor (UPF). Hoe hoger het getal, des te beter de kleding je beschermt. Als je 50+ ziet staan, betekent dit dat de kleding een zeer hoge beschermingsfactor heeft. Zie je op het etiket van je kleding geen specifieke aanduiding en UPF staan? Dan weet je dus niet of je kleding je voldoende beschermt tegen de zon. Vooral een T-shirt of jurkje van dunne stof zal je niet genoeg beschermen.
Dit geeft een aardige indicatie van het UFP-label
- Factor 2: laat 50% UV door, weert dus 50% UV.
- Factor 4: laat 25% UV door, weert dus 75% UV.
- Factor 5: laat 20% UV door, weert dus 80% UV.
- Factor 10: laat 10% UV door, weert dus 90% UV.
- Factor 20: laat 5% UV door, weert dus 95% UV.
- Factor 25: laat 4% UV door, weert dus 96% UV.
- Factor 30: laat 3,3% UV door, weert dus 96,7% UV.
- Factor 50: laat 2% UV door, weert dus 98% UV.
Foto's (c) Getty Images, Brunporess, bronnen: Rijksoverheid / Wat zit waarin?
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in