Er is veel te zeggen voor de klok niet langer verzetten.
Vannacht is de wintertijd ingegaan: de klok een uurtje achteruit betekent de komende dagen voor veel mensen op de klok kijken en constateren dat ze lekker ruim in de tijd zitten. Het is veel minder ingrijpend dan het uur dat wordt ingeleverd bij het ingaan van de zomertijd.
Toch wil Europa van het totaal gedateerde verzetten van de klok af. De Europese Commissie heeft daar in 2018 al een voorstel voor gedaan en het Europees Parlement toonde zich er in 2019 een voorstander van. Sindsdien kunnen de lidstaten onderling het maar moeilijk eens worden en gebeurt er – zoals wel vaker – helemaal niets.
De klok steeds verzetten heeft geen nut
Er is geen goede reden te bedenken om de klok te blijven verzetten. Sinds we massaal op ledverlichting zijn overgestapt gaat het argument van energie besparen niet meer op en het is slecht voor de gezondheid.
'Het is belangrijk dat onze uurregeling zo dicht mogelijk aanleunt bij de natuurlijke licht- en donkercyclus'
"Ons lichaam beschikt over een biologische klok met een periode van iets meer dan 24 uur," zegt chronobiologe Marijke Gordijn van de universiteit van Groningen in De Morgen. "Ze heeft dus de neiging een beetje te langzaam te lopen, waardoor we telkens wat later naar bed willen en later wakker worden. Zonsopgang en -ondergang houden die biologische klok in de pas. Daarom is het belangrijk dat onze uurregeling zo dicht mogelijk aanleunt bij de natuurlijke licht- en donkercyclus.
Het twee keer per jaar verzetten van de klok doet niets voor de gezondheid
Het twee keer per jaar verzetten van de klok zorgt ervoor dat mensen korter en slechter slapen. In de zomer gaan we later naar bed dan we van nature zouden doen, en we moeten vroeger op. Dat heeft niet alleen een impact op je alertheid en hoe je je voelt. Op langere termijn weten we dat het ook het risico op gezondheidsproblemen zoals overgewicht en hart- en vaatziekten vergroot. Onderzoek toont eveneens aan dat mensen die in het westen van een tijdzone wonen, en voor wie het verschil tussen zonnetijd en de overeengekomen tijd dus groter is, een hoger risico op kanker en een lagere levensverwachting hebben."
Zomertijd of wintertijd?
Welke tijd het permanent zou moeten worden, daarover verschillen de deskundigen van mening. Gordijn pleit voor vier (!) verschillende tijdzones in Europa. Dat lijkt in de praktijk een recept voor chaos qua samenwerken, vergaderen, trein- en vliegverkeer. Haalbaarder is voortaan gewoon de wintertijd aan te houden, voor Nederland de 'normale' natuurlijke tijd, die het beste bij ons bioritme past.
Dan wordt het 's avonds weliswaar vroeg donker, maar de biologische klok heeft gewoon liever wat licht in de ochtend, om op te starten. Overigens zou het voor de volksgezondheid nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd, zo meldt het RIVM. Maar als een knoop doorhakken over zomer- en wintertijd al zoveel voeten in de aarde heeft, zal in oktober eenmalig twee uur terugschakelen wel helemaal kansloos zijn.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in