Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is jouw kind bijna 18? Dan wil je dit vast even lezen

Is jouw kind bijna 18? Dan verandert er behoorlijk veel, ook financieel: dit wil je even lezen om op de hoogte te zijn.

moeder dochter laptop zorgverzekering vergelijken

Als jouw kind de magische leeftijd van 18 bereikt, dan is hij of zij officieel 'volwassen'. Een hele mijlpaal!

i.s.m. Independer

Dat betekent meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. En dan hebben we het niet alleen over stemrecht of autorijden, maar ook over de zorgverzekering. Want zodra je kind 18 jaar is, kan het gunstiger zijn om een eigen zorgverzekering te regelen. Het lijkt zo makkelijk om je kind op jouw polis bijgeschreven te laten staan, maar dat is vaak niet zo handig. 

Zorgverzekering niet meer gratis vanaf 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw zorgverzekering, of die van je partner. Maar vanaf die 18e verjaardag verandert de boel. Dan krijgt je kind ook een betaalde zorgverzekering. Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer, legt uit dat je dan even goed moet opletten: "Als je niets doet, zal jouw kind dezelfde premie betalen als jij. En dat geldt niet alleen voor de verplichte basisverzekering, maar ook voor eventuele extra's. Als je momenteel een uitgebreide verzekering hebt met hoge premies, dan is het wellicht tijd om te checken of die wel nodig is voor je jongvolwassene."

Zijn die extra's wel nodig?

Iedereen heeft verschillende dingen nodig als het om zorg gaat. Daarom is het goed om te kijken waar jouw kind daadwerkelijk behoefte aan heeft. Misschien is alleen een basisverzekering wel genoeg. Ook dan is het verstandig om de premies te vergelijken. De basisverzekering is namelijk bij alle verzekeraars hetzelfde, maar de premies variëren flink.

En dan zijn er nog de aanvullende verzekeringen. Als je kind gave tanden heeft en aan één tandartsbeurt per jaar genoeg heeft, dan kan het goedkoper zijn om die kosten zelf te betalen. Een extra tandartsverzekering is dan niet nodig. Ook een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie is niet nodig, tenzij je kind dat nodig heeft.

Besparen op eigen risico 

De maandelijkse premie voor je kind kan omlaag door het verplichte eigen risico aan te passen. Dit staat voor iedereen standaard ingesteld op €385, maar je kunt dit verhogen tot maximaal €885. Volgens Bas van Independer kun je dit voor jonge mensen overwegen: "Veel jonge en gezonde mensen verhogen hun eigen risico om wat geld te besparen. Als je deze keuze maakt, is het belangrijk om wat geld opzij te zetten voor het geval dat er toch zorgkosten ontstaan in 2024. Het is goed om te weten dat bezoeken aan de huisarts niet onder het eigen risico vallen, dat scheelt alweer.”

Wat voor soort zorgverzekering ga je kiezen?

Je kind kan ook kiezen uit verschillende soorten zorgverzekeringen: de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis en de combinatiepolis.

  • Met de restitutiepolis kun je naar elke zorgverlener gaan. Dat is echter wel meteen vaak de duurste optie.
  • Een naturapolis geeft je recht op een volledige vergoeding bij zorgverleners waarmee jouw verzekeraar contracten heeft. De meeste ziekenhuizen zitten hier meestal bij.
  • De natura (budget)polis is vaak de voordeligste optie, maar die dekt wel minder. Zo krijg je alleen volledige vergoeding bij specifieke ziekenhuizen. Als je bij meerdere ziekenhuizen in de buurt woont, zijn en het niet uitmaakt waar je naartoe gaat, dan is deze budgetpolis toch zo gek nog niet. 
  • Dan is er ook nog de combinatiepolis. Die geeft je meestal vrije zorgkeuze, maar het kan nog steeds zo zijn dat je bij sommige zorgverleners zelf wat bij moet leggen.

Wil je weten welke polis het beste bij jou past?

Bij Independer kun je alle opties vergelijken om zo eenvoudig de juiste zorgverzekering te vinden voor jouw kind. Zo weet je zeker dat je ook in 2024 de beste keuze maakt.

Health
  • Getty Images