'Zoek naar wat voor jou persoonlijk werkt.'
'We worden overspoeld met voedingsadviezen, maar veel zijn misleidend of zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid. De drie boosdoeners zijn: slechte wetenschap, verkeerde interpretatie van onderzoeksresultaten, en de voedingsindustrie.' Was getekend: Tim Spector is hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College.
Spector is daarnaast arts-adviseur in Guy’s and St. Thomas’ Hospitals. Hij verschijnt regelmatig als deskundige op televisie, schrijft onder meer voor The Guardian en publiceerde eerder The Diet Myth.
Samen met onder meer het Massachusetts General Hospital en Stanford University in Californië zette hij PREDICT op, het grootste voedingsonderzoek in zijn soort ter wereld. Het heeft geleid tot een radicaal nieuwe visie op voeding, en wat ze voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid kan doen.
Tegengif voor voedingsonzin
Zijn conclusies deelt Spector in zijn nieuwste boek Ingelepeld, bedoeld als een tegengif tegen de sprookjes over voeding die we ingelepeld hebben gekregen en waardoor we almaar ongezonder en ongeruster zijn geworden. Het wil je laten inzien dat ieder mens anders is dan de ‘gemiddelde’ persoon voor wie de richtlijnen bedoeld zijn: 'Zoek naar wat voor jou persoonlijk werkt.'
Hypes en bangmakerij
Per hoofdstuk ontkracht Tim Spector een mythe – over onder meer light dranken, veganisme, vis, vlees, cafeïne, vitaminesupplementen, adviezen voor tijdens de zwangerschap, biologische voeding en de effecten van voeding op het milieu.
Hij wil bereiken dat mensen minder kritiekloos allerlei informatie en aanbevelingen over voeding slikken. Aan de hand van vele voorbeelden leert hij je om te gaan met hypes, bangmakerij en desinformatie, en te zoeken naar wat voor iedereen persoonlijk werkt.
Heilige huisjes sneuvelen
Voor wie bezig is met gezond en bewust eten, is het boek één grote eyeopener. Spector legt uit dat de calorie is een slechte graadmeter is om te bepalen hoe dikmakend voedingsmiddelen zijn. Zegt dat 'er is geen enkel bewijs dat rood of bewerkt vlees kankerverwekkend is.'
Is van mening dat kunstmatige zoetstoffen niets voor je doen, dat de gezondheidsvoordelen van vis beperkt zijn door de vervuiling die ze opnemen en dat richtlijnen rond zout, die slechts voor 1 procent van de bevolking relevant zijn, onterecht aan iedereen worden opgedrongen.
Wat werkt dan wel?
"De algemene regel is dat je vooral dingen moet eten waarmee je je darmbacteriën een plezier doet," zegt Spector in Humo. "Het zal je immuunsysteem versterken, je metabolisme verbeteren en ook je reactie op allerlei voedingsstoffen flexibeler maken. Dat doe je onder andere door wekelijks dertig verschillende planten te eten. Dat is minder moeilijk dan het klinkt: noten, zaden en specerijen zijn ook planten. Het is meteen een goede gelegenheid om minder populaire maar voordelige planten als pastinaak, koolraap of koolrabi op het menu te zetten.
Eet ook regelmatig kleine porties gefermenteerde voeding (yoghurt, kaas, kefir, zuurkool, karnemelk, boter, bier, wijn en dergelijke, red.). En kies plantaardige voeding die veel polyfenolen bevat, natuurlijke stoffen die een beschermende werking hebben tegen kanker en andere ziekten. Goeie bronnen zijn felgekleurde en licht bittere plantaardige voeding en koffie, pure chocolade, wijn en olijfolie.
Vermijd voorts ultrabewerkte voeding, kunstmatige zoetstoffen en additieven. En probeer ook geen tussendoortjes te eten, zodat je darmbacteriën kunnen rusten. Met die paar regels zullen de meeste mensen gewicht verliezen en zich ook gezonder voelen."
Tim Spector, ‘Ingelepeld. Waarom maar weinig klopt van wat ons over voeding is verteld’ kost € 22
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in