Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Multivitamines voor 50+ vaak niet goed samengesteld. Veel mensen slikken dagelijks een multivitamine als aanvulling op hun voeding. Multivitamines voor 50-plussers zijn echter vaak niet goed afgestemd op de doelgroep, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.Veel pillen bevatten te veel of jui...

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Multivitamines voor 50+ vaak niet goed samengesteld.

Veel mensen slikken dagelijks een multivitamine als aanvulling op hun voeding. Multivitamines voor 50-plussers zijn echter vaak niet goed afgestemd op de doelgroep, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.Veel pillen bevatten te veel of juist te weinig vitamine D.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, dat wordt aangemaakt in de huid. De vitamine is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

Naast zonlicht zit vitamine D ook in vette vis, zoals zalm, haring en makreel en in iets mindere mate in eieren. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

Vitamine D per portie in microgram

  • 1 stukje regenboogforel (bereid in magnetron, 100 g) 9,4
  • 1 stukje zalm (bereid in magnetron, 100 gram) 4,6
  • 1 stukje makreel voor 1 snee brood (gerookt, 40 gram) 3,3
  • 1 gekookt ei (50 gram) 0,9
  • 1 stukje bereid rundertartaar (70 gram) 0,4
  • margarine/halvarine (voor 1 snee brood, 5 gram) 0,4
  • 1 stukje bereid varkensfiletlap (70 gram) 0,2
  • ongezouten roomboter (voor 1 snee brood, 5 gram) 0,02

Bron: Voedingscentrum

Voor de meeste mensen volstaat zonlicht plus gezonde voeding om voldoende vitamine D binnen te krijgen, anderen hebben wat extra nodig. Hier zie je welke groepen het advies krijgen extra vitamine D te nemen via een supplement.

Bron: Voedingscentrum

Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek of drogist. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. 



Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D. De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg.

Kijk bij supplementen altijd uit voor 'stapelen', dat je met voeding én een multivitamine én misschien nog extra vitamine D niet teveel binnenkrijgt. Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt, vraag dan advies aan je apotheker.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in