Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit wist je nog niet over slapen (slaapdronken zijn kan écht)

Je slaapt slechter dan je denkt, de uitvinding van de lamp is zegen en vloek tegelijk en slaapdronken zijn kan écht: dit wist je nog niet over slapen.

Slapen vrouw

Één van de meest natuurlijke dingen ooit, maar nog steeds veel om te doen – slapen. Te veel, te kort, of er niet in kunnen komen – bijna iedereen ervaart op enig moment in het leven wel een groot of klein slaapprobleem. Tijd om de meest interessante weetjes over slapen op een rij te zetten.

Slaapdronken zijn kan écht

Een Australische studie nam concentratietesten af bij mensen met slaaptekort. Daaruit bleek dat 19 uur wakker zijn – bijvoorbeeld om 7 uur opstaan, ’s avonds afspreken met vrienden en pas tegen 2 uur naar bed, en dat zonder ook maar één slok alcohol – overeenkomt met een autobestuurder die de wettelijke alcohollimiet heeft bereikt. In Australië is dat 0,8 promille.

We onderschatten onze slaapkwaliteit

Een objectieve slaapmeting, bijvoorbeeld een polysomnografisch onderzoek in een slaapkliniek, verschilt enorm van onze subjectieve metingen. Waarom? We overschatten de tijd dat we wakkerliggen. Uit onderzoek weten we dat hoe jij je slaapkwaliteit ervaart en hoe je je de dag erna voelt vooral samenhangt met hoe jij dénkt geslapen te hebben. Niet de objectieve meting maar de subjectieve slaapkwaliteitsbepaling bepaalt dus hoe jij je overdag zal voelen. Hoe lager die beleving, hoe groter de kans dat je je overdag slecht voelt.

De lamp is zowel een geniale als een vermoeiende uitvinding

Is er licht, dan komt er een rem op de productie van slaaphormonen in ons brein. Voordat de lamp bestond, sliepen mensen gemiddeld negen uur per nacht. Thomas Edison, zelf een kortslaper met veel energie, zorgde voor langere dagen die bijvoerbeeld ploegenwerk mogelijk maakten. Zijn uitvinding gaf de mens gemiddeld 500 extra wakkere uren per jaar.

8 uur slaap nastreven is niet realistisch

Volgens een onderzoek uit 2017 van de Nederlander Gerard Kerkhof slaapt de gemiddelde mens (ouder dan 18 jaar) geen acht uur per nacht. 60% slaapt gemiddeld zeven uur of korter en 30% zelfs zes uur of korter.

Slaaptekort maakt pessimistischer

Slaaptekort geeft heel wat nadelen. Eén daarvan is dat we sociale situaties en andere mensen negatiever interpreteren. Hoe weten we dat? Mensen met slaaptekort werden in een studie blootgesteld aan foto’s en tekeningen van neutrale gezichten en huishoudelijke voorwerpen. Na een slechte of korte nacht werden die negatiever en zelfs bedreigender beoordeeld.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images