Iets met vet (en het is niet wat je denkt).
Ben je iemand die voor het naar bed gaat nog even gaat checken of het lampje in de koelkast nog brandt? Think again, want het vet dat je met een late night snack binnenkrijgt, wordt minder goed verbrand.
Nu zou je denken dat dat komt omdat je in je slaap minder actief bent en dus logischerwijs minder energie verbruikt. Onderzoek van de Vanderbilt University in Nashville wijst echter uit dat niet alleen beweging, verstoring van de slaap of lichaamstemperatuur het metabolisme beïnvloed. Ze kwamen er ook achter dat de inwendige verbrandingsmotor de voorkeur van zijn favoriete brandstof verandert als je nog laat eet en dát is nieuwe informatie.
Bij de mensen in de onderzoeksgroep die niets meer aten na de avondmaaltijd, schakelde het lichaam al voor het slapengaan over op vetverbranding. Dat gebeurde niet bij de late snackers. Dat scheelde gemiddeld 15 gram vet per dag. Voor de verbranding van koolhydraten maakte het nauwelijks verschil of ze ’s ochtends of ’s avonds laat aten.
Wat is hier nu aan de hand? 'Je biologische klok zorgt voor het slapengaan voor een ‘switch’ in de verbranding, van voornamelijk koolhydraten naar voornamelijk vet,' zo concluderen de onderzoekers. 'Als je laat op de avond nog eet, stel je het moment uit waarop de motor overschakelt op vet.'
Gevolg? Het lichaam slaat op termijn waarschijnlijk meer vet op van die late night snack, waarbij de lever vooraan staat. Vetopslag in de lever is niet goed voor je cholesterol en kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Laat op de avond niet meer snacken is allicht beter voor de lijn, maar het levert dus ook gezondheidswinst op om voor het naar bed gaan niet meer aan de Kaas & Co te gaan.
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in