Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dieuwertje Blok (65): 'Het is een bevrijding niet meer te roken'

BN’ers maken statement: ‘Stop met roken in media’. Dieuwertje Blok (65) is een van hen: 'Het is een bevrijding niet meer te roken,' zegt ze.

Dieuwertje Blok

Dieuwertje Blok (65) is sinds 1980 een vertrouwd gezicht op televisie en radio als actrice, presentatrice en schrijver. Van Het Sinterklaasjournaal tot tafeldame in De Wereld Draait Door. Zij zet zich in voor een Rookvrije Generatie. “Roken stond vroeger voor vrijheid. Maar het is juist het tegenovergestelde van vrijheid en onafhankelijkheid. Het is echt een illusie. Laten we stoppen met het verheerlijken van roken.”

Asbak naast de borrelnootjes

“Roken was stoer. Het stond voor vrijheid. Naast de borrelnootjes op tafel stond een bak met sigaretten als je een feestje gaf. Dat was vroeger heel gewoon. Maar het is het tegenovergestelde van vrijheid. Sterker nog, het is een illusie dat je vrij bent als je rookt. Je denkt als jongere: wat ben ik onafhankelijk en stoer. Je wilt ergens bij horen. En die rookbeelden hebben zoveel invloed.”

Rookvrij.nl

“Ik herinner me Jean-Paul Belmondo, een prachtige Franse acteur, die in de film À Bout De Souffle heel sexy een sigaret rook. Stoer, aantrekkelijk en lekker. Bizar eigenlijk. Op Nederlandse televisie werd ook gewoon gerookt. En dat vond niemand erg. Iedereen herinnert zich een rokende Theo van Gogh.”

Bevrijding

“Wat een bevrijding is het om niet meer te roken. Ik zou haast zeggen, een van de meest bevrijdende momenten in mijn leven. Dat je niet meer afhankelijk bent van zoiets stoms.”

Goede voorbeeld

“Ik wil het goede voorbeeld geven aan kinderen. En ik denk dat de jongere generatie die veel invloed heeft, ook moet laten zien dat het niet stoer is om te roken. Er moet iets anders voor in de plaats komen wat niet zo slecht is, maar toch stoer. Want het afzetten tegen ouderen – wat je als jongere doet – dat snap ik wel. Laten we een alternatief vinden wat gezonder is.”

'Het is rotzooi'

“We weten nu toch wel wat voor rotzooi het is? Ik schrik er elke keer van als ik hoor dat zelfs jonge mensen nu nog beginnen met roken. Ik wist vroeger van niks. Maar tegenwoordig moet je wel echt blind en doof zijn om niet te weten hoe slecht het is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alles wat je weet over de tabaksindustrie. Hoe ze je met opzet proberen verslaafd te maken. En dat lukt dus ook nog steeds. Het is zo lastig om van het roken af te komen.”

“Ik vind het ongelooflijk en onbestaanbaar dat kinderen nu nog beginnen met roken. Laten we stoppen met het verheerlijken van roken. Dan volgen de jongeren het rookvrije voorbeeld.”

Rookvrije mediawereld

Dieuwertje zet zich samen met stylist Nicole Huisman, regisseur Tim Oliehoek, fotograaf William Rutten, actrice Olivia Lonsdale, hoofdredacteur LINDA.meiden Mandy Woelkens, en artiesten Défano Holwijn, Sterre Koning en Nnelg zetten zich in voor een rookvrije tv-, film-, muziek-, mode- en fotografiewereld.

Grote campagne

Beelden met rokende acteurs, actrices, artiesten en modellen komen nog altijd veel voor in op jongeren gerichte media. Een hogere blootstelling aan rookbeelden in films zorgt ervoor dat jongeren twee (!) keer meer kans hebben om te gaan roken. Samen met de Hartstichting, KWF en Longfonds (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij) zijn de BN’ers een campagne gestart voor een Rookvrije Generatie.

BN’ers bewust van hun invloed

We kennen allemaal de sexy foto’s van Kate Moss met sigaret, of de kettingrokende bad guy in een serie. Dit soort rookbeelden worden verheerlijkt in media.

Stylist Nicole Huisman: “Als ik vroeger naar magazines keek - de magazines waar ik nu voor werk - dan waren de coole chicks altijd aan het roken, daar wilde je bij horen. De sigaret werd gebruikt als een accessoire. Dat hoeft echt niet meer. Je hebt geen sigaretten nodig om stoer of sexy te zijn.”

Zangeres en actrice Sterre Koning sluit zich daarbij aan: “Als artiest moet je je bewust zijn van je invloed. Als ik iets draag, willen anderen het ook graag dragen. Wat kunnen we als artiesten doen tegen roken? Het gewoon niet laten zien.”

Stop verheerlijking roken

De BN’ers nemen zelf het voortouw en maken een statement op rookvrij.nl waarin ze aangeven te willen stoppen met jongeren het signaal te geven dat roken aantrekkelijk of interessant is. Het statement luidt: ‘Laten we stoppen te doen alsof’. Ook roepen zij collega’s uit de mediawereld op om mee te doen, om zo het aantal beelden van roken in de media te verminderen.

'Roken is extreem ziekmakend'

Carla van Gils, directeur KWF en voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: “Terwijl steeds meer plekken rookvrij zijn, is de (online) belevingswereld nog verre van rookvrij. Iedere dag worden jongeren geconfronteerd met rokende mensen in de media.

We moeten stoppen met jongeren het signaal te geven dat roken aantrekkelijk of interessant is, terwijl het extreem ziekmakend en verslavend is. We zijn ontzettend blij dat er nu invloedrijke mensen uit diverse media opstaan die hierin het voortouw nemen en andere vakgenoten oproepen om hen te volgen. Hiermee zetten zij de norm voor een nieuwe generatie.”

Brede steun onder bevolking

Nederland is het ermee eens, ook de media moeten rookvrij

Beelden met rokende en vapende mensen komen nog altijd veel voor in populaire series, films en muziekvideo’s gericht op jongeren. Hierdoor worden ze verleid om te gaan roken. Wekelijks beginnen honderden kinderen met roken. Terwijl roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is in Nederland.[1] ​​

Uit nieuw draagvlakonderzoek, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, blijkt dat de meeste Nederlanders roken en vapen uit de media willen bannen. De meerderheid (66 procent) van de respondenten vindt dat deze verslaving niet meer in beeld gebracht moet worden in films, series en op YouTube.

Bovendien geeft 77 procent van de Nederlanders aan dat influencers op social media het goede voorbeeld moeten geven en geen rookwaar of vapes in beeld moeten brengen. Ook popartiesten (69 procent), regisseurs (67 procent) en acteurs (66 procent) moeten volgens de respondenten hun verantwoordelijkheid nemen en deze producten niet meer tonen.

[1] Bron: Trimbos-instituut, cijfers roken 2021/2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Rookvrij.nl