Pro-agingexpert Wies Verbeek gaat voor Nouveau regelmatig in gesprek met deskundigen over hoe je een beetje leuk ouder kunt worden.
Steeds duidelijker wordt dat hart, hoofd- en hormoonproblemen tijdens of rond de overgang niet los van elkaar gezien kunnen worden. Dé reden voor drie specialisten om de handen ineen te slaan. ‘Je kunt vrouwen zoveel beter helpen als je samenwerkt.’ Gisteren las je het interview met professor dr. Sandra Kooij over de menopauze en ADHD. Vandaag: de overgang en je hart.
Dr. Janneke Wittekoek is gezondheidswetenschapper en cardioloog, gespecialiseerd in het vrouwenhart.
Waarom is netwerk H3 zo belangrijk voor jou?
‘Nadat ik tien jaar met vrouwen met onbegrepen hartklachten te maken heb gehad, kan ik concluderen dat ongeveer een derde van de klachten gelinkt kan worden aan hormonale ontregelingen en een derde aan overmatige stress.
Daarmee bedoel ik niet stress vanwege werk, verhuizing of scheiding, maar vanwege niet goed gediagnosticeerde psychische aandoeningen zoals ADHD, borderline en depressie.
Er bestaat een grote groep patiënten die veel beter af was geweest met een geïntegreerde behandeling. Het duurt nu allemaal te lang voor ze goed geholpen worden. We moeten veel holistischer gaan kijken.
Ik kan wel een remedie geven tegen hartproblemen, maar als we de eventueel onderliggende stress of bijkomende psychische problemen niet herkennen en behandelen, dan is het dweilen met de kraan open.
Medicijnen moeten op maat worden gegeven en goed op elkaar afgestemd worden. Er is nu nog geen hoofd-hart-hormonenkliniek, maar die gaat er ongetwijfeld komen.’
Hoe zie je die gecombineerde zorg voor je?
‘We willen nu eerst zorgen voor meer bewustwording bij zorgprofessionals en overgangsconsulenten. Al weet een gynaecoloog, cardioloog of psychiater maar een beetje over de connectie tussen hoofd, hart en hormonen tijdens de overgang, hij of zij zal dan wel alerter zijn en de patiënt eventueel doorverwijzen. Dat gaat veel sneller dan wanneer de patiënt zelf afspraken moet gaan maken bij verschillende specialisten.
Tegenwoordig screen ik mijn patiënten al kort op ADHD. Ik heb een kleine checklijst met vragen als: ben je doorgaans vergeetachtig, komt ADHD in je familie voor, voel je je opgebrand, hoe is je veerkracht, etc. Het zegt natuurlijk niet alles, maar je maakt het wel bespreekbaar. Een goede diagnose stellen is zo belangrijk. Ik wil vrouwen de weg naar het juiste portaal kunnen wijzen.’
Vrouwen in de overgang lopen meer risico op hart- en vaatziekten doordat de aanmaak van oestrogenen, die o.a. bescherming bieden tegen het stugger worden en verstijven van hart- en bloedvaten, afneemt. Beperk je risico’s door regelmatig je bloeddruk, gewicht, cholesterol en bloedsuikerwaarden te checken. Dat kan bij de huisarts, maar zelf doen kan ook, met tests die je bij de apotheek of drogist kunt krijgen.
KEN JE GETALLEN
- Cholesterol. Hanteer de 5-3-1-regel. Je totale cholesterol moet onder de 5 blijven, je LDL onder de 3 en je HDL bóven de 1mmol/l.
- Bloedsuiker. Niet hoger dan 5 mml/L.
- Bloeddruk. 120/80 mmHg is een goede bloeddruk. Bij 140/90 is er sprake van een te hoge bloeddruk en 34% meer kans op dementie.
- Polsslag. Die moet liggen tussen de 60 tot 100 slagen per minuut.
Morgen aan het woord: Drs. Dorenda van Dijken, als gynaecoloog verbonden aan het OLVG West in Amsterdam, en voorzitter van de Dutch Menopause Society.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images