Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Binge Eating is de meest voorkomende eetstoornis...

Anorexia en boulimia zijn bekend, maar er is nog een aandoening die vaak onderbelicht blijft: Binge Eating Disorder, de meest voorkomende eetstoornis.

A box with fresh homemade donuts with icing.

‘Iedereen verdient de juiste behandeling’

Het blijft een gevoelig onderwerp: eetstoornissen. Tegenwoordig is er vrij veel informatie te vinden over anorexia en boulimia, maar er is een nog een eetstoornis die vaak onderbelicht blijft. Namelijk: Binge Eating Disorder (BED), oftewel ‘eetbuistoornis’. Wat houdt het in? Wij leggen uit.

Trigger warning: dit artikel bevat informatie over eetstoornissen.

Wat is ‘Binge Eating Disorder’?

Experts benoemen dat BED de meest voorkomende eetstoornis onder volwassenen is en uit cijfers blijkt dat grofweg 180.000 in Nederland last hebben van een eetbuistoornis. Wat houdt het precies in? Bij een eetbuistoornis heeft een persoon last van heftige eetbuien die herhaaldelijk terugkomen.

Iemand eet in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel maar geniet niet van hetgeen dat hij eet. Men proeft eigenlijk niet wat hij of zij eet en is niet in staat om te stoppen met eten. Vaak ligt de tijdsduur van zo’n eetbui tussen de 30 minuten en twee uur.

Naderhand ervaart de persoon schuld- en schaamtegevoelens en walgt diegene van zichzelf. Ook kan iemand depressieve klachten na een eetbui ervaren. Anderen ervaren een ontspannen gevoel of een roes.

Opgenomen in de DSM-5

BED werd in 2013 opgenomen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - beter bekend als de DSM-5. Dit is een handboek, instrument en classificatiesysteem dat wordt gebruikt om vast te stellen of iemand een psychische aandoening heeft.

Uit cijfers blijkt dat 1.5 procent van alle vrouwen wereldwijd en 0.3 procent van alle mannen last hebben van een eetbuistoornis. Echter zijn er ook talloze mensen die hiermee kampen zonder dat ze gediagnosticeerd zijn, waardoor het lastig is om de exacte aantallen vast te stellen.

Hoewel BED al tien jaar in de DSM-5 staat, weet men vrij weinig over deze eetstoornis omdat er niet vaak over wordt gesproken of bericht. In een gesprek met NOS op 3 zegt klinisch psycholoog Alexandra Dingemans: “Ik vind het zo erg dat mensen jarenlang zonder dat ze het weten lijden aan deze ziekte, terwijl een goede behandeling mogelijk is.”

De tekst gaat door onder de video.

Onjuist beeld

Ook buitenlandse beroemdheden hebben in het verleden aangegeven dat zij last hadden van een eetbuistoornis, waaronder: Jonathan van Ness - bekend van de serie Queer Eye.

Het Amerikaanse tijdschrift Glamour ging in gesprek met expert en klinisch psycholoog Erin Parks, die zich al meer dan vijftien jaar inzet voor mensen met een eetstoornis. “We geloven vaak dat BED alleen voorkomt bij personen die zwaarder zijn, maar het komt bij allerlei personen voor; ongeacht diens gewicht, ras, etnische afkomst, geslacht en sociaal-economische status”, vertelt ze.

“Daarnaast komt het vaak voor dat mensen meerdere diagnoses krijgen vanwege verschillende symptomen. Iedereen verdient de juiste behandeling, ongeacht de diagnose die ze krijgen.”

Verschil tussen boulimia en eetbuistoornis

Belangrijk: BED is niet hetzelfde als boulimia nervosa. Toch lijken de twee eetstoornissen op elkaar. Mensen met boulimia hebben ook last van eetbuien, maar voelen naderhand de drang om het voedsel weer kwijt te raken. Dit doen ze door te braken, door veel te bewegen en/of sporten en door laxeermiddelen te gebruiken. Een persoon met BED doet dit niet.

Behandelingen eetbuistoornis

Er zijn verschillende manieren om BED te behandelen, waaronder cognitieve gedragstherapie. Het hersteltraject vergt maatwerk en verschilt daarom per persoon. Een patiënt kan individuele therapie ondergaan of groepstherapie.

Meer weten over eetstoornissen? Voor informatie en vragen kan je terecht bij Weet; een patiëntenorganisatie voor mensen met een eetstoornis.

Tekst: Charisse Stoffels 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images/iStockphoto