Nederlandse kankerexpert wil van zonnebanken af.
Het was geen fijn nieuws, eerder deze week: meer dan de helft van alle kankergevallen in Nederland betreft huidkanker. Die stijging is volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) te wijten aan toegenomen blootstelling aan uv-straling van zon en zonnebank, de vergrijzing, en de toegenomen aandacht voor huidkanker. Daardoor gaan mensen eerder met een verdacht plekje naar de dokter en krijgen zij nu eerder een diagnose.
Je kunt zelf aardig wat doen om het risico op de ziekte te verminderen. De meeste adviezen zijn bekend: voor de meeste mensen met een lichte huid is het qua vitamine D aanmaak voldoende om dagelijks 15 - 30 minuten onbeschermd in de zon te zijn met de handen en het gezicht. Zorg verder dat je niet verbrand, om de paar uur voldoende smeren met een hoge beschermingsfactor, draag een zonnehoed met een brede rand als bescherming en blijf tussen de piekuren (neem die ruim, zo tussen 11:00 en 16:00, als de zon het felst is) uit de zon. Wil je toch een kleurtje, gebruik dan zelfbruiner.
Maar vooral: ga niet naar de zonnebank. "We moeten af van de opmerking 'Lekker kleurtje', als iemand op vakantie is geweest," zegt kankerexpert Peter Huijgens in het AD. Hij stond jarenlang aan het hoofd van kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum en is emeritus hoogleraar. "Roodharigen weten dat ze niet te veel in de zon moeten gaan, maar eigenlijk geldt dat voor alle andere blanke mensen ook."
De harde cijfers
Wanneer je gebruik hebt gemaakt van de zonnebank, heb je daarmee een 20 procent hogere kans hebt op een melanoom, zo blijkt uit representatief wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal. Dat is de vorm van huidkanker waaraan de meeste mensen overlijden.
Als je vóór je 35ste levensjaar gebruik van de zonnebank maakt, dan verdubbelt die kans tot 40 procent. Dus hoe jonger hoe groter de schade. Hoe vaak je voor het ontwikkelen van kanker onder de zonnebank moet gaan, is niet duidelijk, maar dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC, gespecialiseerd in huidkanker, is duidelijk: "Het is niet zo dat het veilig is als je bijvoorbeeld maar tien keer gaat. Elke keer onder de zonnebank schadelijk."
Foto's (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in