Hoe sterker je immuunsysteem, hoe beter.
Sinds de uitbraak van covid-19 groeit de belangstelling voor een gezonde leefstijl explosief. Dieetboeken worden massaal verdrongen door kook- en leefstijlboeken die helpen om je weerstand op peil te houden.
Reden: wie over een sterk immuunsysteem beschikt, loopt minder kans om ziek te worden en wordt bovendien meestal minder ziek als het / een virus toch toeslaat.
Dus klom menig arts en voedingscoach de afgelopen maanden in de pen om haar of zijn wijsheid te delen. In hun adviezen zitten aardig wat overeenkomsten en ook wel wat dingen om vraagtekens bij te zetten.
Intermittent fasting
Huisarts en sportarts Servaas Bingé ziet in 'Immuniteit' heil in intermittent fasting: van een etmaal zestien uur achter elkaar niet eten zou het meeste gezondheidswinst opleveren.
Vasten, daar zijn steeds meer voedingsdeskundigen enthousiast over. Het is echter weer niet zo'n handige methode als je veel wisseldiensten hebt of medicijnen gebruikt die je beter met wat eten kunt innemen.
Alles begint in de darmen
Eet écht eten, mijdt 'pakjes, bakjes, zakjes en prakjes' zegt voeding en leefstijlcoach Marjolein Dubbers die 'Voeding en Immuunsysteem' afleverde. "Onze afweer zit voornamelijk in onze darmen, die corresponderen met ons brein. Daarom is het belangrijk met goede voeding onze darmen en hersenen gezond te houden.''
Voorgesneden groenten of kant-en-klare verspakketten in de supermarkt zijn overigens prima. Dubbers zit in de nogal extreme hoek qua gluten, zuivel en koolhydraten, dat maakt 'Voeding & Immuunsysteem' niet zo'n geschikt instapboek voor wie gezonder wil gaan leven.
Bewegen en afvallen
Viroloog Jaap Goudsmit, een van de bekendste deskundigen in zijn vakgebied, schreef 'Vrij van corona'. Hij kaart aan dat op oudere leeftijd je afweer onherroepelijk afneemt. En zet in op bewegen om ziektes te voorkomen. "Je hoeft niet idioot veel te lopen: voor iemand van boven de 50 is elke dag een wandeling (zo'n 6000 tot 10.000 stappen) of fietstocht voldoende."
Verder adviseert hij mensen met overgewicht af te vallen: alles wat je aan overtollige kilo's weet weg te werken, helpt je immuunsysteem. Dit is niet zozeer een handboek, maar meer een boek over de achtergronden van een virusuitbraak, met ook een blik op de toekomst. Goudsmit voorspelt dat er een vaccinatieprogramma voor zestigplussers komt, zodat dat er nu al is voor kinderen.
Plantaardig dieet
'Verhoog je weerstand tegen virussen en bacteriën' van voedingsarts Rudy Proesmans kijkt net als Dubbers naar de darmen als powerorgaan voor de weerstand. "In de 36 jaar van mijn praktijk bleek steeds dat mensen die minder dierlijke eiwitten en vetten aten, dus een meer plantaardig dieet volgden, een betere afweer en darmflora hadden.
Een plantaardig dieet levert meer vezels. Die voeden de goede darmbacteriën en die maken op hun beurt weer bepaalde vetzuren die ons immuunsysteem stimuleren." Helemaal vegan hoeft van Proesmans nu ook weer niet, meer plantaardig eten is aan te raden. Zijn voorliefde voor supplementen zit weer wel wat in de extreme hoek, daar kun je beter niet zonder begeleiding van een diëtiste mee gaan experimenteren.
Kort samengevat: eet meer planten, pak meer rust, eet eens een aantal uren niet, easy on the snelle koolhydraten en ga wandelen. Het is te doen, toch?
Foto (c) Getty Images
Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!