Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Hier knap je van op: een geweldige kijktip én een fijne leestip!

Het komt en gaat met vlagen, en ik zit nu in een vlaag waar ik echt hélemaal klaar ben met alle beroerde consequenties van dat ellendige virus. En dan mag ik eigenlijk niet eens klagen want ik hoef niet te multitasken in de zin van én thuisonderwijs, én mantelzorg, én werk, én huishouden.Toch kom...

Sylvia Schaffrath

Het komt en gaat met vlagen, en ik zit nu in een vlaag waar ik echt hélemaal klaar ben met alle beroerde consequenties van dat ellendige virus. En dan mag ik eigenlijk niet eens klagen want ik hoef niet te multitasken in de zin van én thuisonderwijs, én mantelzorg, én werk, én huishouden.

Toch komt het ook mij af en toe m’n neus uit. Ik weet dat ik daar niet alleen in ben, dus mocht jij je ook zo voelen, heb ik hier nog twee tips om deze saaie koude natte februari door te komen.

Als eerste de verfilming van een waargebeurd verhaal: Penguin Bloom.

De Australische Sam Bloom gaat met haar gezin op vakantie in Thailand en krijgt daar een afschuwelijk ongeluk. De moeder van drie zonen komt in een rolstoel terecht en dat is niet alleen zwaar voor haar. Haar hele gezin, en met name zoon Noah, heeft het er moeilijk mee, om diverse redenen.

De familie woont op een idyllische plek bij het strand en daar vindt Noah een jonge ekster die ze Penguin noemen. Zoals zo vaak vindt de vrouw des huizes het dier eerst vooral een last en een ergernis maar dan ontwikkelt zich een heel bijzondere relatie tussen Sam en Penguin.



Mede door Penguin leert het gezin om te gaan met de nieuwe dynamiek, met de beperkingen én de nieuwe mogelijkheden.

Zo zegt Noah op een bepaald moment dit:

“Mom's not the person she once was. And I know she's not the person she wanted to be. But to me, she's much more than that."

Met dank aan de briljante Naomi Watts die het karakter van Sam Bloom subtiliteit én substantie geeft, is het een verhaal waarbij je gegarandeerd een lach en een traan zult hebben zonder dat het vervalt tot een vlakke zouteloze Hallmark-film. 

Natuurlijk kun je ook (eerst) het boek lezen.

En over boeken gesproken....

Mocht je nu geen Netflix hebben, of even moe zijn van Netflix (bestaan die mensen?), afgelopen week heb ik ruim 1.000 bladzijden ‘De vrouwen van de Leeuwenhof’ gelezen.

Veel recensies hebben het over ‘voor de lezers van de Zeven Zussen’, maar persoonlijk vind ik het meer ‘Downton Abbey’. Dus als je van één of beide houdt, zit je sowieso goed.



Denk Zweden, denk begin 20e eeuw, waar vrouwen nog niet mogen stemmen, waar auto’s als duivelse creaties worden gezien en een prachtig landgoed waar de familie Lejongård, verscheurd door geheimen, de scepter zwaait. Maar op de Leeuwenhof staan sterke vrouwen aan het hoofd van de familie.

Deel 1 heet Agneta’s Erfenis

Het is 1913 en Agneta studeert in Stockholm aan de kunstacademie. Ze is actief suffragette en heeft een relatie met Michael, wanneer ze een bericht ontvangt dat haar leven en alle dromen op zijn kop zet. Keert ze terug naar huis en kiest ze ervoor de oude familietradities in stand te houden en haar adellijke plichten op zich te nemen, of kiest ze voor haar vrijheid?

In het tweede deel gaan we verder met Mathilda’s geheim

Bijna 20 jaar later is Mathilda zestien jaar oud als haar moeder plotseling sterft. Uit het niets komt Agneta in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn maar Mathilda heeft nog nooit van haar gehoord. Omdat ze minderjarig is, heeft Mathilda geen andere keus dan met Agneta mee te gaan naar haar huis. Al snel blijkt Mathilda net zo koppig én slim als Agneta zelf. Maar kunnen oude geheimen gedeeld worden? Durft Agneta haar alles te vertellen? Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog kiest Mathilda haar eigen pad op zoek naar geluk.

Het derde en laatste deel komt volgende week, 9 februari, uit: Solveigs Belofte

Als jonge bruid leek Solveig een stralende toekomst tegemoet te gaan, maar een tragisch ongeval maakt een einde aan haar geluk. Verdrietig trekt zij zich terug op de Leeuwenhof, bij haar moeder en grootmoeder. Daar is ze hard nodig, want het ooit indrukwekkende landgoed verkeert in slechte staat. Solveig heeft allerlei ideeën om het huis en het omringende landgoed te redden, maar wat is haalbaar?

Dankzij de hulp en kennis van twee heel verschillende mannen, lijkt niks een nieuwe start in de weg te staan voor Solveig. Maar kan ze haar verdriet om haar verloren geluk achter zich laten?

Ik heb mijn exemplaar van 544 pagina’s in ieder geval al gereserveerd!

PS: Laat je niet afschrikken door het aantal pagina’s. Deze meeslepende trilogie over drie sterke, maar heel verschillende vrouwen, leest heerlijk weg ?