Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.
Hoewel het fokken van dieren voor bont sinds 2021 verboden is in Nederland, mag bont hier nog wel geïmporteerd en verkocht worden. Voor de een vertegenwoordigt het dragen van bont luxe en overdaad, terwijl de ander zich er steeds meer van bewust is dat aan bont veel dierenleed kleeft.
Gelukkig is de laatste groep in de meerderheid en neemt de populariteit van dierlijk bont steeds verder af. Ook jij kunt hieraan mee helpen.
Het niet dragen van bont
Dierlijk bont werd door veel consumenten en bedrijven jarenlang gezien als een luxeproduct. Voor dierenliefhebbers is dit hét dieptepunt van dierenleed. Dieren worden op een afschuwelijke manier gedood: van elektrocutie en vergassing tot levend villen. En dat terwijl dierlijk bont met gemak volledig kan worden vervangen door imitatiebont. Tegenwoordig bestaan er namelijk extreem zachte, fluffy, warme en mooie materialen die niet van een levend wezen afkomstig zijn.
Getty Images, Stella McCartney
Bont is uit de mode
Stella McCartney is het boegbeeld van bontvrije mode. Sinds de start van haar bedrijf in 2001 heeft McCartney collecties ontworpen die volledig zonder leer of bont zijn gemaakt. Hollywood-sterren als Cate Blanchett, Gwyneth Paltrow, Sienna Miller, Viola Davis en Adele zijn fan van haar collectie.
Warenhuizen
Door aansprekende anti-bontcampagnes besluiten steeds meer merken om geen dierlijk bont meer te gebruiken in hun collecties. In Nederland verkoopt geen één warenhuis dierlijk bont, en ook warenhuizen als Macy’s, Bloomingdales en Nordstrom schrapten dierlijk bont in 2020 uit hun assortiment. Dit jaar maakt ook warenhuis Saks een statement tegen het verkopen van dierlijk bont. Op hun website staat dat ze na januari 2023 geen producten van dierlijk bont meer zal verkopen van het eigen merk of van partner merken, online en in de winkels. In veel kleinere winkels wordt echter nog wel bont verkocht. Dit is vaak niet duur, waardoor consumenten niet in de gaten hebben het om dierlijk bont gaat. Voorlichting geven blijft daarom belangrijk.
Kringloopwinkels
Steeds meer kringloopwinkels weigeren producten met dierlijk bont. Wanneer je dierlijk bont verkoopt, straal je namelijk uit dat het een modieus en acceptabel product is. Organisaties als Noppes en Rataplan willen niet bijdragen aan het in stand houden van de bontindustrie en stoppen daarom met de verkoop van bont. Hiermee hoopt stichting Bont voor Dieren dat bont voorgoed uit het straatbeeld verdwijnt.
Europees Burgerinitiatief
Om voorgoed een einde te maken aan de bontindustrie, is de politiek nodig. Bont voor Dieren maakt zich sterk voor een Europees bontfokverbod en een importverbod in de EU. In maart is er een Europees Burgerinitiatief ingediend. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de bontindustrie? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwbrief.
Getty Images
Strijd mee tegen de zeehondenjacht
Behalve nertsen, vossen en wasbeerhonden die worden gehouden voor hun vacht bestaat ook de meedogenloze commerciële zeehondenjacht in Canada nog steeds. In 2022 knuppelden jagers zeker 26.281 weerloze pups dood met hun wrede hakapiks. Ook dit jaar kleurt het ijs weer rood. De dieren van amper twee weken oud maken geen schijn van kans en eindigen als bontjas of bont schoeisel in iemands garderobe. Dit móet een keer stoppen!
Jouw steun is en blijft uitermate belangrijk om het verschil te maken voor de zeehonden. Ook als je al jaren trouw tekent. Stichting Bont voor Dieren geeft niet op tot deze jacht verleden tijd is. Geen bont meer, geen dierenleed. Want dat wil je toch ook niet meer in je kast hebben hangen? Teken daarom nu voor de toekomst van alle zeehonden om het verschil te maken voor de zeehonden en alle andere dieren die worden gedood voor hun vacht.
- Getty Images