'Als je geen deel uitmaakt van de Grote Verandering, ben je niet relevant meer.'
Al 45 jaar is Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort het orakel van de internationale modewereld en andere branches die graag willen anticiperen op aankomende consumentenverlangens. Door veel te reizen, te researchen en met mensen te praten heeft ze een scherp afgestemde antenne ontwikkeld voor 'dingen die in de lucht hangen'.
"Ik kan 25 jaar vooruit werken," zegt ze in The Guardian. "In 2000 voorspelde ik dat in 2025 sprake zou zijn van een fusie van alles dat contrasteert. Man en vrouw, werk en vrije tijd, intens sporten, maar ook luieren en mediteren. Ik zie dat dat voor honderd procent waarheid wordt."
In haar lezing The Future of Luxury schetst Lidewij, hier met koningin Máxima, hoe mensen de komende tien jaar genoeg zullen krijgen van overconsumptie. "De fashionwereld moet minder maken, betere kleren maken en die duurder maken," zegt ze. "Succes wordt niet gemeten in dollars, maar in niveaus van geluk. De honger naar een groenere, eerlijkere en minder op consumptie gerichte maatschappij groeit en op een gegeven moment krijg je dan een omslagpunt. Mensen zijn een bedreigde diersoort en als je geen deel uitmaakt van de Grote Verandering, ben je niet relevant meer."
Wat kunnen we de komende 10 jaar verwachten?
Bibliotheken die kleren uitlenen en lezingen, schrijfcursussen, expo's en concerten organiseren: Lidewij voorziet dat ze het hart van kleine steden en dorpen worden: "In Tokio zijn al bibliotheken waar samen wordt gewerkt en gegeten, het is een van de vele initiatieven om mensen weer samen te brengen als antwoord op het feit dat veel mensen nu amper nog een connectie met anderen hebben."
Felle kleuren hebben hun langste tijd gehad: "Natuurlijke verf wordt mainstream," denkt Edelkoort. "Die wordt gemaakt van bijvoorbeeld ui en avocado, is gedempter en meer ingetogen, haast melancholisch. In het kielzog hiervan: duurzame stoffen gemaakt van vezels van brandnetels en algen."
Reken op 'onmodieuze mode' in de vorm van werkkleding die haar nut heeft bewezen: functioneel, praktisch. Als tegenwicht: romantische jurken met een iets verhoogde taille zoals van Ierse ontwerper Simone Rocha: "Het silhouet is betoverend en moedigt een dansende pas aan."
De komende tien jaar zullen we een tiende minder vliegen dan vandaag, denkt Lidewij. Tweede huizen in het verre buitenland gaan in de verkoop vanwege vliegschaamte, treinen wordt het nieuwe vliegen. In fashion en design zal er sprake zijn van co-creaties: "De toekomst is van de amateur, mensen zullen steeds meer zin hebben om zelf creatief te zijn."
Foto's (c) Hollandse Hoogte, iStock, Simone Rocha, met dank aan The Guardian.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in