We hebben in potentie een Romeo en Juliaatje.
Over het liefdesleven van prinses Amalia is vrijwel niets bekend. Hopelijk heeft ze een leuke relatie en zo niet, dan is ze hopelijk happy single en wijs genoeg om eerst uitgebreid te zoenen om uiteindelijk te trouwen uit liefde.
Dat is nog een relatief jong begrip binnen Europese monarchieën, maar wel een succes, gezien de huwelijken van de generatie van haar ouders. Dus fingers crossed dat ze met een leukerd m/v thuiskomt.
Staatsrechtelijk vallen er van de 6 miljard potentiële partners slechts twee af en dat zijn prinsen Gabriel en Emmanuel van België, het tweede en derde kind van koning Filip en koningin Mathilde. Bij Gabriel zou je nog denken: tweede kind, ongeveer dezelfde leeftijd, geen troonopvolger, no big deal.
In een Belgisch decreet van 24 november 1830 staat echter 'dat de familie Oranje-Nassau voor eeuwig is uitgesloten van enige macht in België.' Calm down, dear.
Het decreet kwam destijds voort uit een anti-Hollandse sfeer en bepaalde dat prinsen en prinsessen van het Belgische en het Nederlandse vorstenhuis verbood om met elkaar te trouwen. Dus ook Alexia en Ariane en prins Emmanuel maken zoals gezegd geen schijn van kans, tenzij er een grondwetswijziging komt. Het is allemaal héél star-crossed lovers en zo.
Voorstellen om het decreet af te schaffen werden al ingediend in 1993, 2002 en 2003, telkens om een symbolische verzoening met Nederland te bewerkstelligen. De Raad van State wilde zich in haar advies uit 1993 'niet uitspreken over de verenigbaarheid met het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie.'
Zou het zover komen - don't hold your breath - dan zal het geen dealbreaker zijn: leden van de koninklijke familie hebben net zoals iedereen burgerrechten. Een beperking om met iemand te trouwen, is dan ook niet verenigbaar met het idee van die fundamentele rechten.
Bovendien staat België en Nederland tegenwoordig op zeer vriendschappelijke voet – in het geval van ware liefde, zou er zó een tegendecreetje kunnen worden geformuleerd. Maar grappig is het wel, dat die regel na 190 jaar nog steeds niet is aangepast.
Foto's (c) RVD, Getty Images, Belgische Monarchie, Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in