Een icoon onder parfumeurs: maak kennis met Clive Christian, de man die met tuberozen praat.
In 1999 kreeg parfumeur Clive Christian de leiding over de Crown Perfumery, een van de oudste parfumwinkels in Engeland. Koningin Victoria zelve heeft dit bedrijf nog toestemming gegeven om de flesjes een kroon te laten dragen, als symbool van excellentie.
Christian gebruikt de meest zeldzame grondstoffen om zeer exclusieve parfums samen te stellen, praat met zijn ingrediënten en doet geheimzinnige dingen met dauw en bloemblaadjes. Zo wordt voor zijn No 1 ('De geur van mijn hart') onder andere Indiase jasmijn en Tahitiaanse vanille gebruikt, die samen met andere ingrediënten zes maanden moeten 'kristalliseren' voor ze rijp zijn. Het duurde vijf jaar voor het parfum naar zijn zin was en het zit in een kristallen Baccarat-flesje met een 18 karaat gouden dop.
De geur is op zich al buitengewoon prijzig (vanaf 440 euro), maar hij overtrof zichzelf in luxe met de Imperial Majesty editie van No 1. Die komt in een doos van ebbenhout met fluweel en goud. Er zijn in 2013 tien flesjes van gemaakt, waarvan er à 191.000 euro per stuk zeven onmiddellijk zijn gekocht door verzamelaars voor wie het net zoiets is als de heilige graal. Er wordt inmiddels het driedubbele voor geboden. De andere drie flesjes toeren over de wereld als de Clive Christian Special Collection. En waar ruikt het nu naar? Volgens kenners (bijna niemand heeft het ooit geroken, laat staan gedragen) vooral naar ylang-ylang en Franse iris. Iris des Champs van Houbigant (vanaf 145 euro) komt erbij in de buurt.
Verder nog iets? Nou, Christian dreigt van zijn peperdure parfumtroon te worden gestoten door The Spirit of Dubai, een parfumerie in het emiraat. Hun 'neus', Asghar Adam Ali, heeft een unisex geur van 'amber, sandelhout, musk, Indiaas agarhout, Turkse roos, patchouli, ylang-ylang en wierook' gemengd tot Shumukh, dat twaalf uur 'op de huid blijft leven'.
Shumukh kost 1,15 miljoen euro voor drie liter (genoeg voor meerdere generaties, dus). Die astronomische prijs wordt vooral veroorzaakt door de verpakking: kristal ingelegd met 38,55 karaat aan diamanten, enorme parels, twee kilo 18-karaats goud en meer dan vijf kilo zilver in een leren hutkoffer.
Dat je weet dat het exclusief is en zo. Maar omdat het toch vooral een eenmalige stunt is, wordt Christians Imperial Majesty door kenners toch nog altijd gezien als het meest exclusieve parfum ter wereld dat in roulatie is. Bij slechts zeven mensen ter wereld. Die het vermoedelijk zonder uitzondering in de kluis hebben liggen. Toch een beetje zonde.
Foto's © Clive Christian, The Spirit of Dubai
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in