Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Marieke Schatteleijn: 'Door mijn werk zie ik hoe de natuur mensen goed doet'

Je kent haar van Binnenstebuiten én als boswachter. Omdat we in de zomer nog meer houden van de natuur, drie vrouwen die groen hartstochtelijk omarmen. Vandaag: Marieke Schatteleijn (1975) bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, maar het gros van de tijd is ze boswachter bij Staatsbosbeheer....

Marieke Schatteleijn: 'Door mijn werk zie ik hoe de natuur mensen goed doet'

Je kent haar van Binnenstebuiten én als boswachter.

Omdat we in de zomer nog meer houden van de natuur, drie vrouwen die groen hartstochtelijk omarmen.

Vandaag: Marieke Schatteleijn (1975) bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, maar het gros van de tijd is ze boswachter bij Staatsbosbeheer. Vorig jaar verscheen haar boek Natuurzin, waarin ze ontrafelt waarom de natuur zo’n positief effect op ons heeft.

‘Mijn carrière in de natuur be­gon niet op tv. Ik studeerde Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen University. Ik had helemaal niet de ambitie om iets in de media te doen. Ik wil­de leren hoe ecosystemen in elkaar zitten, ik wilde iets doen voor de natuur.

Na mijn studie werd ik boswachter, omdat ik meer praktijkkennis op wilde doen. En daar rolde het tv-werk uit voort. Ik vind het ont­zettend leuk om over de natuur te vertellen. Maar mijn basis is het boswachterswerk en dat wil ik heel graag blijven doen.

Ik zag in mijn werk hoe de na­tuur mensen goed doet. Dat fascineerde me: wat gebeurt er eigenlijk? Ik dook in de materie en over die zoektocht vertel ik in mijn boek. Dat heilzame geldt niet alleen voor natuurliefheb­bers, het geldt voor iedereen.

Er zijn zoveel we­tenschappelijke bewijzen. Dat je omringen met groen andere breindelen activeert en je immuun­systeem versterkt. Dat de stoffen die je inademt in je lichaam opgenomen worden, ontstekings­remmend werken en het gehalte aan stresshor­monen verlagen, waardoor je je rustiger voelt. En dat is nog maar een kleine greep uit de bewij­zen dat de natuur onmisbaar voor ons is.

Het is eigenlijk zo logisch: het is waar we uit voortko­men, ons lichaam reageert daar nog steeds op. We zijn zélf natuur. Natuur was altijd zoiets vanzelfsprekends, maar dat is het niet meer. Ik weet het, het is een con­fronterende boodschap: als het met de natuur niet goed gaat, gaat het met ons niet goed. Maar je kunt het ook omdraaien: goed zorgen voor de natuur is dus ook goed zorgen voor jezelf.

Het gaat vaak over grote begrippen als klimaatveran­dering en stikstofcrisis. En dan lijkt je eigen bij­drage zo zinloos. Maar dat is ie niet. Je kunt veel doen. Al is het maar een rommelhoekje toestaan in de tuin, alles draagt bij.

En: elke plant is beter dan geen beplanting. Kies inheemse planten en maak je eigen stukje natuur, een eigen ecosys­teem, dat ook jouw gezondheid voedt.

Ik ben steeds beter gaan begrijpen dat het er juist om gaat dat íeder mens zich bewust wordt van zijn of haar bijdrage. Ik koop tweedehands kle­ding of kleding die duurzaam gemaakt is, bij­voorbeeld bij Nukuhiva of Brand Mission. Het is duurder, daardoor koop ik niet zo veel en ben ik er zuinig op.

Ik heb een paar kleine bomen in mijn tuintje geplant en je zult er nergens kale aar­de zien. Ik eet bewust. Geen vlees, behalve af en toe een stukje van een geschoten stuk wild. Maar voorop staat: ik zie een dier liever levend. Van een lief ogend damhert tot en met een onooglijk insect; ze doen er allemaal toe.’

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman