Bali is er volgende zomer ook nog wel.
Soms lijkt alles weer bijna normaal. Behalve dan de mondkapjes. De anderhalve meter afstand. De winkelwagentjes die steriel worden gepoetst. En de vele slagen die door de overheid om de arm worden gehouden wat betreft de zomervakantie.
Vanaf 15 juni zullen veel Europese landen weliswaar weer toeristen toelaten, maar stel je erop in dat het hoe dan ook een andere vakantie zal worden dan je gewend bent. Code Geel betekent nog altijd 'hou rekeningen met beperkingen'. En als de overheid ter plaatste besluit in lockdown te gaan, dan heb je je daaraan te houden. Een digitale detox zit er niet in, je zult je telefoon nodig hebben om steeds op de hoogte te blijven van de meest recente omstandigheden en regels.
Stel je er op in dat er veel gecontroleerd wordt, dat wildvreemden een digitale thermometer op je voorhoofd richten en dat de reis veel strenger gereguleerd zal worden, van het inchecken op het vliegveld tot aan het boarden. Dat zal in de meeste gevallen gaan volgens het efficiënte Amerikaanse systeem, per rijnummer. Dus niet lukraak aan boord stommelen en ter plekke wel zien wat en hoe, maar op je beurt wachten tot je rij wordt omgeroepen. Zo werkt het ook na de landing: blijven zitten, geen bagage uit de compartimenten boven je halen tot je aan de beurt bent en ook dat gaat weer per rijnummer (over hoe touringcars het willen gaan doen is nog niets bekend).
Op je vakantiebestemming kom je waarschijnlijk eveneens in een situatie terecht die minder spontaan zal zijn dan je gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan een all inclusive zonder lopend buffet, maar met afgepaste, voorverpakte porties. Het moeten boeken van timeslots aan het zwembad en voor toeristische attracties om het daar niet te druk te laten worden. Ligbedden met wegwerphoezen erover, extra toezicht dat er niet teveel mensen tegelijk in het zwembad liggen/ En stranden waar je veel meer te maken zult hebben met regels, kaders en afgebakende stukken. Er zal vaak een beroep worden gedaan op je beheersing, inschikkelijkheid, geduld en zelfredzaamheid.
Reizen naar het Caribische deel van het koninkrijk – Bonaire, St Maarten, St Eustatius, Saba, Curaçao en Aruba – is vanaf 15 juni weer toegestaan en lijkt doenlijk, binnen de genomen maatregelen. Maar wees, wat je bestemming ook is, niet naïef, bereid je goed voor en hou er rekening mee dat alles in een paar uur helemaal anders kan zijn.
Reizen naar landen buiten de EU, ook naar populaire zonbestemmingen als Turkije en Marokko, wordt voorlopig nog afgeraden. Wie er op eigen houtje toch heen reist, moet bij terugkomst twee weken in quarantaine. Ook verre vakantiereizen zitten er voorlopig nog niet in.
Goed om te weten is dat wie op vakantie gaat, dat op eigen risico doet. Laait het coronavirus op in het vakantieland waar je bent, dan zal Nederland geen toeristen repatriëren en moet je jezelf zien te redden qua lockdown, terugreis en quarantaine bij thuiskomt. Hou er rekening mee dat een reisverzekering lang niet alles zal dekken.
Het zijn allemaal geen dingen die aan 'vakantievoorpret' doen denken, maar er is ook goed nieuws. Er is bijvoorbeeld alles aan gedaan om het vliegen veilig en hygiënisch te maken. De catering is teruggeschroefd en je ontkomt niet aan een mondkapje, maar passagiersvliegtuigen zijn goed geventileerd en uitgerust met speciale filters. De lucht wordt via een drukcabine rondgepompt zodat er iedere drie, soms zelfs twee minuten verse lucht beschikbaar is.
Ook goed nieuws: Luxemburg, Kroatië, Slovenië, Portugal en Italië zijn al open voor toeristen 'met beperkingen'. Duitsland en België zullen waarschijnlijk per 15 juni opengaan, daar lijkt de toeristensector alles goed op orde te hebben. Frankrijk , Oostenrijk, Zwitserland en Spanje zullen vermoedelijk eveneens snel weer bereikbaar zijn als vakantiebestemming. En vakantie in eigen land is sowieso mogelijk, waarbij het een aanrader is om te gaan buiten de schoolvakantie, als dat kan.
Of je nu ergens heen gaat of thuis blijft is uiteraard helemaal aan jou, als je maar wel een goed geïnformeerde keuze maakt. Op de ANWB Reiswijzer kun je elke dag de meest recente stand van zaken vinden over het vakantieland van je keuze.
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in