Er is momenteel sprake van een overvloed van nare beelden en slecht nieuws. Niet alleen op de journaals en nieuwssites, je wordt er ook onherroepelijk mee geconfronteerd op de socials. De een raakt er verdoofd door, de ander slaapt er niet meer van. Hoe ga je er het beste mee om als het je niet meer loslaat?
Leg je telefoon eens weg
Hoe akelig een foto ook is, je bent toch geneigd ernaar te kijken. Zo werken je hersens: het is een niet alledaags beeld, nieuwsgierigheid is menselijk. Merk je dat algoritmes je van de ene gruwel naar de andere leiden, zet jezelf dan op een scrolldieet. Tien minuten in de middag is voldoende om aardig op de hoogte te zijn en daarna nog voldoende ervaringen op te doen om het ook weer een beetje te laten zakken.
Niet alle beelden zijn echt
Het is heel vervelend, maar propaganda en kunstmatige intelligentie maken sommige berichten onbetrouwbaar. Soms worden foto's bewerkt, soms worden er beelden uit een game of een ander conflict gebracht alsof het echt is, om emotie en verontwaardiging op te wekken en verwarring te stichten. Wil je feiten, hou je dan bij betrouwbare nieuwsbronnen: het NOS journaal, RTL Nieuws, de grote kranten. Die houden zich aan ethische en professionele normen in de berichtgeving.
Maak keuzes in je tijdlijn
Algoritmes zijn niet oppermachtig, je kunt zelf accounts muten en blocken en zo zorgen dat je niet al te veel narigheid te zien krijgt. Lijk je te worden achtervolgd door gruwelijkheden, zoek dan even op onschuldige zoektermen als kittens, recepten of 'why you should have a dog', dat schoont een algoritme ook niet onaardig op. Dat is niet 'wegduiken voor de realiteit'. De realiteit is dat je op dit moment vanuit hier bitter weinig voor de ellende daar kunt betekenen en dat je ook best wat zelfbescherming mag toepassen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images