Er is een liefdevol netwerk van niet aangesloten telefoons in Nederland.
Iemand verliezen waar je veel van hebt gehouden is altijd verdrietig. Je hebt je herinneringen en aandenkens, en je kunt nog eens naar een graf of een mooi plekje maken rond een urn. Maar echt naturel praten tegen een grafsteen is nog best lastig.
Telefoon van de wind
In Otsuchi, Japan, zette Itaru Sasaki jaren geleden een oude telefooncel in zijn tuin die hij 'Kaze no Denwa', 'Telefoon van de Wind', doopte. Sasaki had verdriet om een overleden neef en zocht naar een manier om hiermee om te gaan.
Rouwproces
‘Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, dwingt je je gedachten te ordenen en ze onder woorden te brengen’, vertelt Sasaki. ‘Dat is een essentieel onderdeel van het rouwproces.’ Je zou bovendien kunnen denken dat de wind je woorden naar de overleden dierbare draagt.
Ook in Nederland
Het initiatief van Sasaki inspireerde sindsdien velen in de wereld om ook een Telefoon van de Wind te realiseren, er zijn er inmiddels een stuk of vier in Nederland en er komen er steeds meer bij. Het is een plek waar je even stil kunt staan bij je verdriet en in alle rust even kunt vertellen wat je bezighoudt. En dat voelt wonderbaarlijk normaal met een telefoon in je handen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images