Josine van Modekoningin Máxima kraakt de kledinggeheimen van de kroning
Ronde hals of V-hals? En waarom droegen alle dames wit? Josine van Modekoningin Máxima kraakt de kledinggeheimen van de kroning van Charles III!
Droeg Catherine, de prinses van Wales, nu één of twee kroningsjurken? Mocht Máxima eigenlijk wel wit dragen tijdens de kroning en wat zou koning Charles daarvan vinden?
Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, geeft antwoord op al deze vragen in een nieuwe aflevering van Oranje Franje.
Getty Images
Zoals de Eiffeltoren hoort bij Parijs, zo horen mysterie en mystiek bij de monarchie. Zeker op het gebied van mode. De kroningsjurk van Catherine, de prinses van Wales, is daar een prachtig bewijs van. Dat het ontwerp van Alexander McQueen voorzien is van de vier nationale bloemen, wil het Britse hof maar al te graag vertellen. Dat het wit een nieuwe start symboliseert ook.
Getty Images
Getty Images
Maar op één vraag geven ze geen antwoord. Hoeveel kroningsjurken droeg Catherine eigenlijk? Bij de plechtigheid in Westminster Abbey zagen we haar in een jurk met hoge halslijn...
The Royal Family
...maar op de portretten die zondag werden vrijgegeven, draagt ze een jurk met diepe V-hals. Dat vraagt om een verklaring.
Kop thee
Op Twitter buitelen de meningen over elkaar heen. De een gokt op een cape, de ander op twee verschillende jurken. Allerlei close-ups worden getoond om de theorieën te onderbouwen, maar eigenlijk ontbreekt sluitend bewijs. Als er überhaupt een cape gedragen werd, zou er ook een duidelijk einde zichtbaar moeten zijn. Dat is niet zo.
Getty Images
Op de foto’s die worden getoond, zien we veelal de witte voering van Catherines blauw-rode orde-mantel. Nu zou de zoom van de cape best verborgen kunnen zijn onder alle onderscheidingen, maar ik neig zelf naar theorie twee. Die van twee jurken dus. Aan het hof laten ze voor zeer historische plechtigheden namelijk wel vaker meerdere jurken maken. Een royal kan ook knoeien met een kop thee, nietwaar?
Banden
Door naar vraag twee: hoe bleven de staatsmantels van koningin Camilla eigenlijk hangen? De pronkstukken van fluweel en bont wegen al snel een paar kilo, dus losjes om de schouder dragen was simpelweg geen optie.
The Royal Family
Koning Willem-Alexander liet in 2013 zijn hermelijnen mantel met banden ónder zijn kostuum vastzetten, maar Camilla moest tijdens de kroning van mantel wisselen. Ze konden dus niet onderdoor. Wie goed kijkt naar de foto's, ziet de gekozen oplossing. Hier mét de lange mantel met hermelijn.
The Royal Family
Aan de fluwelen mantels zijn stevige banden in de stof van de jurk aangebracht. Door ze met gouddraad rijk te borduren, lijken ze een onderdeel van de jurk. Niets is minder waar, want toen de koningin tijdens de plechtigheid even geen mantel droeg, ontbrak het gouddraad rond haar schouders.
Op waarde geschat
Getty Images
En hoe zat het dan met Máxima? Een uur voor de kroning plaatsvond, lekte haar kledingkeuze al uit. De koningin zou een witte, geborduurde jurk van Jan Taminiau dragen. Door het opengewerkte effect rond de halslijn én de opvallende hoed van de Britse (!) hoedenontwerper Philip Treacy was ze misschien wel de best geklede gast tijdens de kroning, maar de kleurkeuze leverde wel wat kritische vragen op.
Getty Images
Want: mag je wel wit dragen, als de belangrijkste dames rond de koning ook al wit dragen? Bij een bruiloft speelt deze kwestie inderdaad, want het overtreffen van een bruid is uit den boze. Bij een kroning staan de zaken er anders voor, want in het verleden droegen de dames met blauw bloed allemaal een witte hofjurk om de nieuwe start te symboliseren. Máxima’s keuze was daarop gebaseerd, zo hoorde ik in de wandelgangen, en ik denk zomaar dat koning Charles dat gebaar op waarde heeft geschat.
Getty Images
Door naar Amalia, die voor de receptie op Buckingham Palace haar zwarte broekpak van Marina Rinaldi tevoorschijn haalde. Hoewel de keuze voor de gelegenheid vrij sober was, sloot hij wel aan bij de laatste trends. Broekpakken zijn namelijk helemaal hot aan het hof. Alle kleuren van de regenboog komen momenteel voorbij. Máxima droeg tijdens het streekbezoek aan de Waddeneilanden een roze van Claes Iversen, een witte van Natan en een gele van Zara.
Getty Images
En last but not least ook nog wat aandacht voor de koning. Vanwege het hondenweer droeg hij op de Waddeneilanden een beige regenjas. De een vond hem lijken op Alberto Vermicelli van Samson en Gert, de ander op een rechercheur. Daarnaast kreeg ik ook nog een hele lading enthousiaste vragen over het label achter de jas. Speciaal voor deze laatste groep: de jas heeft een afneembare voering met blauw-witte ruiten en oogt heel Engels. Toch is hij gekocht bij een Duits label: Wellington of Bilmore.
Deze aflevering van Oranje Franje stond eerder in het Algemeen Dagblad.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images