Jörgen Raymann over het slechtste jaar uit zijn leven: 'Alles wat vanzelfsprekend was, weelde en succes, viel weg'
Lees Raymann zoekt raad, levenslessen van een rasoptimist van Jörgen Raymann. Je hebt het in een weekeindje uit en wordt er absoluut vrolijk van.Zoals ik vrolijk werd van de ontmoeting met deze intens hartelijke man. De cabaretier/presentator vertelde mij, zoals hij ook in zijn boek doet, onomwon...
Lees Raymann zoekt raad, levenslessen van een rasoptimist van Jörgen Raymann. Je hebt het in een weekeindje uit en wordt er absoluut vrolijk van.
Zoals ik vrolijk werd van de ontmoeting met deze intens hartelijke man. De cabaretier/presentator vertelde mij, zoals hij ook in zijn boek doet, onomwonden over het slechtste jaar uit zijn leven. In 2016 verloor hij door ‘ongelukkige’ investeringen heel veel geld. Tot overmaat van ramp werd zijn tv-show wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis gehaald. Dan was er nog een vervelende medische ingreep ("Alles is weer helemaal in orde, hoor") waardoor hij even uit de running was.
Onvoorwaardelijke liefde
Alles wat vanzelfsprekend was, weelde en succes, viel weg. "Papa had even geen werk en geen geld meer." Maar zijn gezin bleef zijn anker. "Mijn vrouw Sheila en mijn dochters Melody en Jalisha hebben mij er doorheen gesleept. En onze labrador, al was het maar door de onvoorwaardelijke liefde die zo’n dier je geeft."
De lekkerste roti
Het lukte Raymann, de rasoptimist, het hoofd niet te laten hangen. Hij zette zijn schouders eronder, stelde orde op zaken. De Porsche werd ingeruild voor een Volvo ("Toen realiseerde ik me pas hoe luxe dat eigenlijk al is!"), de reizen iets minder exotisch en er werd vaker genoten van home made suppers. Boffen dat zijn Sheila de lekkerste roti ter wereld maakt. (De twee geven op aanvraag kookworkshops).
Inspirerend
Ik kan dat alleen maar beamen. Als ik met hem praat bij Café Restaurant Dauphine, naast de studio’s van BNR, zit ik overduidelijk tegenover een gelukkig man. Een hartelijk en warm mens bij wie je je meteen op je gemak voelt. Raymann heeft raad gezocht, maar kan het ook heel goed zelf geven. Hij is dankbaar voor al het mooie en goede in zijn leven en dat straalt hij uit.
Ik ervaar het als een zeer inspirerende ontmoeting, die mijn dag ondanks de grijze Hollandse hemel zonnig maakt… Menselijk contact, daar gaat het om in het leven. "Vijftig zijn helpt ook", zegt hij en ook daar weet ik alles van. Raymann: "Ik ben nu nóg emotioneler." Schaterend: "Man, als mijn hond getrimd wordt, schiet ik al vol."
Volle agenda
Raymann is inmiddels weer een druk baasje. Zijn theateragenda is vol tot juni 2018, hij heeft daarnaast zijn eigen radioprogramma bij BNR, Ask me Anything (op werkdagen tussen 14.00 en 15.00 uur), gaat een aantal mooie tv-producties maken (nog geheim!) en geeft met een team motivational speeches bij grote bedrijven.
The only way is up!
Dit weekend doen:
- Lekker eten: Als je Raymann’s levenslessen uit hebt, eet dan de (volgens de kenner zelf) beste roti (afgezien van die van Sheila) bij Roopram in Amsterdam Oost en De Pijp of ga naar Pomme, Raymann’s favoriete ‘Surinamer’ aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht.
- Aan te raden leesvoer: 'De Dageraad' van Annejet van der Zijl, waar het verhaal begint van Sonny Boy, hoofdfiguur uit haar bestseller 'Op de Surinaamse plantage van de familie van Waldemar Nods'.
- Naar de film: Ontroerend en prachtig gefilmd Un Sac de Billes, over twee joodse jongetjes op de vlucht voor de vijand. Raymann houdt het er zeker niet droog bij.